+32 (0)14 74 62 78
(41 beoordelingen)
Wij maken het verschil
Regionaal én beter
Grote sterke merken
Offerte

Veelgestelde vragen

Wanneer u overweegt om zonnepanelen te laten plaatsen, hebt u ongetwijfeld veel vragen. Hieronder vindt u een overzicht van de vragen die wij het vaakst gesteld krijgen.

Staat uw vraag er niet tussen? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Zonnepanelen


Welke types zonnepanelen bestaan er?

Er bestaan honderden merken van zonnepanelen met elk veel verschillende types. Al deze panelen verschillen onder andere in prijs, design, kwaliteit en garantie. Wij kiezen er echter voor om enkel zonnepanelen van topkwaliteit te installeren. We werken dan ook enkel samen met merken waarmee wij goede ervaringen hebben en waarvan wij geloven dat deze hun garantie kunnen nakomen.

Betekent dit dan automatisch dat kwaliteit duur hoeft te zijn? Nee, dat zeker niet. Wij bieden verschillende merken aan in verschillende prijsklassen.

Ook qua design verschillen deze panelen sterk. Zo zijn er volledig full black panelen en ook zonnepanelen die geïntegreerd zijn in een dakpan.

Onze adviseur overloopt graag met u alle verschillende types zonnepanelen en stelt dan vrijblijvend een offerte op.

Wat is een fotovoltaïsch paneel/PV-paneel?

Een fotovoltaïsch of kortweg PV-paneel is een ander woord voor een zonnepaneel. PV is een afkorting voor ‘Photo’ (licht) en ‘Voltaic’ (elektriciteit). Een PV-paneel is dus een paneel dat licht omzet naar energie.

Waarom heb ik een omvormer nodig?

Zonnepanelen leveren gelijkstroom op. Echter werken huishoudelijke apparaten en ons elektriciteitsnet op wisselstroom. De taak van de omvormer is om de gelijkstroom om te zetten naar bruikbare wisselstroom.

Hoe weet ik welke omvormer ik nodig heb?

Hoofdzakelijk zijn er drie soorten omvormers, namelijk micro-omvormers, in parallel geschakelde en in serie geschakelde omvormers. Welke u juist nodig hebt hangt af van verschillende factoren. Zo spelen uw ligging, oriëntatie van het dak, netaansluiting, verbruik en aanwezige omgevingsfactoren zoals schaduw een belangrijke rol bij deze keuze.

Krijg ik groenestroomcertificaten voor zonnepanelen?

Op 1 januari 2014 is de Belgische overheid gestopt met het uitreiken van groenestroomcertificaten. Doordat in de loop der jaren de prijzen van panelen sterk gezakt zijn, blijft het vandaag de dag financieel nog heel aantrekkelijk om zonnepanelen te plaatsen. U wekt namelijk uw eigen energie op. Een gemiddelde installatie is in gemiddeld 7 jaar terugverdiend, de opbrengst die hierna geproduceerd wordt, kan gezien worden als pure winst voor de eigenaar.

In sommige gevallen kan u gebruik maken van een groene lening om uw installatie te financieren, dit staat gekend onder de term energielening. U kan hiervoor best contact opnemen met uw gemeente.

Wanneer heb ik mijn installatie terugverdiend?

Met de terugverdientijd van een installatie bedoelen we de tijd die nodig is om het investeringsbedrag van de zonnepanelen, de omvormer en de plaatsingskosten terug te verdienen.

Deze tijd is afhankelijk van het initiële investeringsbedrag, het rendement van de zonnepanelen en de actuele stroomprijs. De gemiddelde terugverdientijd is 7 jaar. Hierna maakt de klant pure winst.

Laadpaal


Wat is het voordeel van een laadpaal?

Het installeren van een laadpaal heeft verschillende voordelen ten opzichte van het werken met het klassieke stopcontact. Ten eerste is het gebruiken van een laadpaal een veiligere optie. Dit doordat de laadpaal automatisch stopt met opladen wanneer de batterij van de wagen vol is. Wanneer u de adapter gebruikt die is meegeleverd met de elektrische wagen, blijft deze opladen en hierdoor kan de temperatuur in het stopcontact oplopen. Dit vergroot uiteraard het brandgevaar.

Naast meer veiligheid is ook de oplaadsnelheid een groot pluspunt van een laadpaal. Zo laadt een laadpaal wel 2,5 keer sneller op dan het klassieke stopcontact.

Daarnaast is een laadpaal een slimme investering om de overtollige energie op te slaan en niet te injecteren in het net.

Waarom zou ik kiezen voor een omvormer met geïntegreerde laadpaal?

Het grote pluspunt van deze 2-in-1 oplossing is de kostprijs. Het is in de meeste gevallen financieel veel voordeliger om EV-charger te installeren, vergeleken met de kostprijs van een omvormer en laadpaal apart. Door het feit dat de EV-charger netstroom en zonne-energie combineert, laadt een EV-charger wel 2,5 keer sneller op dan het klassieke stopcontact.

Is het wel veilig om mijn wagen zonder toezicht op te laden?

Ja, het is zeker veilig om uw elektrische wagen op te laden met een laadpaal. Dit enerzijds door het feit dat de laadpaal automatisch stopt met opladen wanneer de batterij van de wagen volledig vol is. Dit in tegenstelling tot het klassieke stopcontact, waar de temperatuur kan blijven oplopen waardoor het brandgevaar vergroot. Anderzijds voorzien wij ook een extra zekering voor de laadpaal, hetgeen de veiligheid ook verhoogt.

Wat is de link tussen de digitale meter en een laadpaal?

Door het gebruik van een laadpaal kan je de overproductie van de zonnepaneleninstallatie stockeren in de opslagbatterij van de wagen. De overtollige energie wordt dus niet geïnjecteerd op het net en kan voor zelfconsumptie gebruikt worden.

Slimme batterij


Waarom zou ik kiezen voor het plaatsen van een slimme batterij?

Het eerste grote voordeel van het kiezen voor een batterij is dat je veel onafhankelijker van het net bent. Vooral in de wintermaanden wordt er vaak gesproken over een afkoppeling van het net door een tekort aan energie. Zo kan je door een batterij voor ongeveer 70% onafhankelijk worden van het net.

Ook wanneer er een stroomstoring zich voordoet, biedt een batterij oplossing. Een noodstroominstallatie voorziet verlichting, verwarming en belangrijke apparaten van elektriciteit tijdens een panne. Een thuisaccu is dus ook een stil en ecologisch alternatief voor een elektriciteitsgenerator op stookolie of benzine.

Tot slot brengt een thuisaccu een grote besparing op je energiefactuur mee. Dit omdat de batterij wordt opgeladen tijdens de daluren en gebruikt wordt tijdens de piekuren. Voor een exacte berekening van de besparing, kan u steeds vrijblijvend contact opnemen.

Administratie


Wat gebeurt er na de plaatsing van de installatie?

Het eerste wat gebeurt na de plaatsing van de zonnepaneleninstallatie is de omvormer online zetten. Het is namelijk bij de meeste merken van omvormers mogelijk om de installatie online op te volgen. Nadat de omvormer online staat, bezorgen wij de inloggegevens aan de klant, zodat ook deze zijn opbrengsten kan opvolgen via een website of applicatie.

Vervolgens dient ook de installatie gekeurd te worden volgens de richtlijnen van het A.R.E.I.. Wij werken nauw samen met een externe keuringsinstantie, deze keuring gebeurt dus niet door Energie De Kempen zelf.

Van zodra de keuring is uitgevoerd, sturen wij het keuringsverslag naar de klant. Na de keuring is er een termijn van 45 werkdagen waarbinnen de aanmelding van de installatie bij de netbeheerder moet gebeuren. In samenspraak met de klant brengen wij deze aanmelding vaak in orde. Echter blijft dit ook de verantwoordelijkheid van de eindklant.

Indien de installatie recht heeft op een premie, brengen wij deze aanvraag in orde.

Heeft u nog andere vragen?

Neem dan contact met ons op.

Vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op. Wij adviseren u graag!